iarc.ifro.ir > صفحه اصلی‌‌‌
  صفحه اصلی‌‌‌     شنبه 30 تیر 1397   ثبت نام ورود  
تازه های خبر
آب دریاچه ارومیه قرمزتر میشود
يک شنبه 11 تیر 1396
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات آرتمیای کشور ، رئیس این مرکز گفت : مطالعات و بررسی های کارشناسی مرکز تحقیقات آرتمیای کشور نشان می دهد رنگ قرمز مایل به صورتی تا زرشکی آب دریاچه ارومیه به سبب رشد شدید باکتری های شورپسند پروکاریوت و جلبک های دونالیلا سالینا ایجاد می شود و به خاطر ابراز برخی نگرانی ها در منطقه و رسانه های اجتماعی دلایل علمی رنگ قرمز آب دریاچه ارومیه را چنین اعلام کرد
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات آرتمیای کشور ، رئیس این مرکز گفت : مطالعات و بررسی های کارشناسی مرکز تحقیقات آرتمیای کشور نشان می دهد رنگ قرمز مایل به صورتی تا زرشکی آب دریاچه ارومیه به سبب رشد شدید باکتری های شورپسند پروکاریوت و جلبک های دونالیلا سالینا ایجاد می شود و به خاطر ابراز برخی نگرانی ها در منطقه و رسانه های اجتماعی دلایل علمی رنگ قرمز آب دریاچه ارومیه را چنین اعلام کرد : نتایج تحقیقات این مرکز نشان می دهد ، رنگ آب در همه دریاچه ها و منابع آبی بزرگ و شور بسته به عمق ، تاثیر مواد محلول یا جوامع میکروارگانیسم های موجود در آنها متغیر است . تغییر شرایط اقلیمی و اکولوژیکی در دریاچه ارومیه باعث ایجاد تغییر در جوامع های میکروارگانیسم های آن شده است و این امر به نوبه خود تغییر رنگ آب این دریاچه را از آبی سبز به قرمز گلی در پی دارد . یوسفعلی اسدپور ادامه داد : دریاچه ارومیه ، دریاچه ای بسته با شوری بالاتر از اشباع ( 367 گرم در لیتر ) و در شرایط دمایی بالا در وضعیت فعلی و کمبود اکسیژن و تابش شدید آفتاب ، باکتری هایی نمک دوست از جنس های هالو باکتریوم و هولوکوکوس و آرکوباکترها و جلبک قرمز رنگ دونالیلا سالینا به شدت تکثیر پیدا کرده ، به طوری که تراکم آنها در این شرایط به حدود 10 به توان 6 الی 7 عدد در هر میلی لیتر آب دریا رسیده است و این باکتری ها پروکاریوت هستند یعنی رنگیزه های داخل سلول آنها به صورت پراکنده در سیتوپلاسم و بدون غشاء محافظ قرار گرفته است ، بنابراین براحتی نور خورشید را جذب و آن را منعکس می کنند که این امر باعث ایجاد رنگ قرمز مایل به صورتی تا زرشکی آب دریاچه ارومیه می شود و نقش باکتری های شورپسند پروکاریوت بسیار قوی تر از نقش جلبک دونالیلا سالینا در رنگ قرمز آبهای اشباع از نمک نظیر دریاچه ارومیه است . وی اذعان کرد : در شوری های بسیار زیاد تراکم جلبک دونالیلا ویریدس سبز رنگ کاهش و در عوض دونالیلا سالینای قرمز رنگ افزایش می یابد که می تواند دلیل دیگر قرمز شدن آب دریاچه باشد ؛ البته باید در نظر داشت چون جلبک دونالیلا یک موجود یوکاریوت ( دارای هسته واقعی ) است بنابراین رنگیزه کاروتن آن داخل اندامک های غشایی بنام کلروپلاست بسته بندی شده است که این امر جذب و انعکاس نور خورشید را بسیار تضعیف می کند و به همین دلیل قسمت زیادی از رنگ قرمز دریاچه ارومیه ( حدود 90 درصد ) ناشی از وجود باکتری های شورپسند هالوباکتریوم هاست و جلبک دونالیلا نقش بسیار کمی ( در حدود 20-10 درصد ) در این تغییر رنگ آب ایفا می کند . یوسفعلی اسدپور بیان داشت : این باکتری های شورپسند هیچگونه اثر منفی بر بهداشت و سلامت انسانی ندارند و استفاده تفریحی و شنا در دریاچه ارومیه بلامانع است و تغییر رنگ دریاچه ارومیه یک پدیده زیست محیطی محسوب می شود و با تابش بیشتر نور خورشید و افزایش دمایی آن در روزهای آینده تا پایان تابستان شاهد چنین تغییراتی رنگی شدید خواهیم بود . البته شرایط کنونی چرخه زیستی آرتمیا را به دلیل قطع زنجیره غذایی آن دوباره به خطر انداخته است و افزایش تبخیر تغییر رنگ دریاچه به قرمز و به تبع آن کاهش اکسیژن در آب دریاچه ارومیه را یکی از دلایل از بین رفتن آرتمیا ارومیانا در ماه های آتی عنوان کرد . وی اضافه کرد : وجود این باکتری ها از سوی محققین در بسیاری از منابع آب های شور جهان نیز گزارش شده است و با توجه به شروع تابش نور خورشید ، گرم شدن هوا ، دریاچه در حال تغییر به شرایط اکولوژیک قرمز شدن است و دلیل قرمز شدن دریاچه ناشی از اشباع شدن نمک ، تابش بیش از حد نور خورشید ، گرم شدن و کاهش اکسیژن محلول در آب است که سبب می شود جلبک های سبز جای خود را به جلبک قرمز رنگ دهند و وجود باکتری های نمک دوست عامل دیگر قرمز خونی شدن دریاچه ارومیه است که با ورود آب بیشتر به دریاچه ارومیه و سردی هوا بهبود وضعیت را شاهد خواهیم بود .
تعداد بازديد:110
خروجي به فايل PDF
مرکزتحقیقات آرتمیای کشور
Powered by taJan System Co