iarc.ifro.ir > صفحه اصلی‌‌‌
  صفحه اصلی‌‌‌     شنبه 1 اردیبهشت 1403   ثبت نام ورود  
تازه های خبر
آب دریاچه ارومیه قرمزتر میشود
يک شنبه 11 تیر 1396
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات آرتمیای کشور ، رئیس این مرکز گفت : مطالعات و بررسی های کارشناسی مرکز تحقیقات آرتمیای کشور نشان می دهد رنگ قرمز مایل به صورتی تا زرشکی آب دریاچه ارومیه به سبب رشد شدید باکتری های شورپسند پروکاریوت و جلبک های دونالیلا سالینا ایجاد می شود و به خاطر ابراز برخی نگرانی ها در منطقه و رسانه های اجتماعی دلایل علمی رنگ قرمز آب دریاچه ارومیه را چنین اعلام کرد
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات آرتمیای کشور ، رئیس این مرکز گفت : مطالعات و بررسی های کارشناسی مرکز تحقیقات آرتمیای کشور نشان می دهد رنگ قرمز مایل به صورتی تا زرشکی آب دریاچه ارومیه به سبب رشد شدید باکتری های شورپسند پروکاریوت و جلبک های دونالیلا سالینا ایجاد می شود و به خاطر ابراز برخی نگرانی ها در منطقه و رسانه های اجتماعی دلایل علمی رنگ قرمز آب دریاچه ارومیه را چنین اعلام کرد : نتایج تحقیقات این مرکز نشان می دهد ، رنگ آب در همه دریاچه ها و منابع آبی بزرگ و شور بسته به عمق ، تاثیر مواد محلول یا جوامع میکروارگانیسم های موجود در آنها متغیر است . تغییر شرایط اقلیمی و اکولوژیکی در دریاچه ارومیه باعث ایجاد تغییر در جوامع های میکروارگانیسم های آن شده است و این امر به نوبه خود تغییر رنگ آب این دریاچه را از آبی سبز به قرمز گلی در پی دارد . یوسفعلی اسدپور ادامه داد : دریاچه ارومیه ، دریاچه ای بسته با شوری بالاتر از اشباع ( 367 گرم در لیتر ) و در شرایط دمایی بالا در وضعیت فعلی و کمبود اکسیژن و تابش شدید آفتاب ، باکتری هایی نمک دوست از جنس های هالو باکتریوم و هولوکوکوس و آرکوباکترها و جلبک قرمز رنگ دونالیلا سالینا به شدت تکثیر پیدا کرده ، به طوری که تراکم آنها در این شرایط به حدود 10 به توان 6 الی 7 عدد در هر میلی لیتر آب دریا رسیده است و این باکتری ها پروکاریوت هستند یعنی رنگیزه های داخل سلول آنها به صورت پراکنده در سیتوپلاسم و بدون غشاء محافظ قرار گرفته است ، بنابراین براحتی نور خورشید را جذب و آن را منعکس می کنند که این امر باعث ایجاد رنگ قرمز مایل به صورتی تا زرشکی آب دریاچه ارومیه می شود و نقش باکتری های شورپسند پروکاریوت بسیار قوی تر از نقش جلبک دونالیلا سالینا در رنگ قرمز آبهای اشباع از نمک نظیر دریاچه ارومیه است . وی اذعان کرد : در شوری های بسیار زیاد تراکم جلبک دونالیلا ویریدس سبز رنگ کاهش و در عوض دونالیلا سالینای قرمز رنگ افزایش می یابد که می تواند دلیل دیگر قرمز شدن آب دریاچه باشد ؛ البته باید در نظر داشت چون جلبک دونالیلا یک موجود یوکاریوت ( دارای هسته واقعی ) است بنابراین رنگیزه کاروتن آن داخل اندامک های غشایی بنام کلروپلاست بسته بندی شده است که این امر جذب و انعکاس نور خورشید را بسیار تضعیف می کند و به همین دلیل قسمت زیادی از رنگ قرمز دریاچه ارومیه ( حدود 90 درصد ) ناشی از وجود باکتری های شورپسند هالوباکتریوم هاست و جلبک دونالیلا نقش بسیار کمی ( در حدود 20-10 درصد ) در این تغییر رنگ آب ایفا می کند . یوسفعلی اسدپور بیان داشت : این باکتری های شورپسند هیچگونه اثر منفی بر بهداشت و سلامت انسانی ندارند و استفاده تفریحی و شنا در دریاچه ارومیه بلامانع است و تغییر رنگ دریاچه ارومیه یک پدیده زیست محیطی محسوب می شود و با تابش بیشتر نور خورشید و افزایش دمایی آن در روزهای آینده تا پایان تابستان شاهد چنین تغییراتی رنگی شدید خواهیم بود . البته شرایط کنونی چرخه زیستی آرتمیا را به دلیل قطع زنجیره غذایی آن دوباره به خطر انداخته است و افزایش تبخیر تغییر رنگ دریاچه به قرمز و به تبع آن کاهش اکسیژن در آب دریاچه ارومیه را یکی از دلایل از بین رفتن آرتمیا ارومیانا در ماه های آتی عنوان کرد . وی اضافه کرد : وجود این باکتری ها از سوی محققین در بسیاری از منابع آب های شور جهان نیز گزارش شده است و با توجه به شروع تابش نور خورشید ، گرم شدن هوا ، دریاچه در حال تغییر به شرایط اکولوژیک قرمز شدن است و دلیل قرمز شدن دریاچه ناشی از اشباع شدن نمک ، تابش بیش از حد نور خورشید ، گرم شدن و کاهش اکسیژن محلول در آب است که سبب می شود جلبک های سبز جای خود را به جلبک قرمز رنگ دهند و وجود باکتری های نمک دوست عامل دیگر قرمز خونی شدن دریاچه ارومیه است که با ورود آب بیشتر به دریاچه ارومیه و سردی هوا بهبود وضعیت را شاهد خواهیم بود .
تعداد بازديد:239
خروجي به فايل PDF
مرکزتحقیقات آرتمیای کشور
Powered by taJan System Co